Programma 3. Ontmoeten, sport en cultuur
1. Wat willen we bereiken?
We willen goede en goed bereikbare voorzieningen voor iedereen op het gebied van sport, cultuur en ontmoeten. Voorzieningen die goed aansluiten op wat inwoners kunnen en willen. En die gedragen worden door inwoners en de vele gemeenschappen in Oss.
Ook de komende jaren staan we voor forse inspanningen om onze maatschappelijke voorzieningen goed aan te laten sluiten op de veranderende behoeften en inzichten. Hoe borgen we een breed aanbod van ontmoeten, sport en cultuur voor de toekomst zonder de vorm/structuur in beton te gieten? Voor een deel voorzien we hierin met het beleidskader Thuis in de Buurt. We gaan de komende jaren –samen met het programma Zorg & Welzijn- versterkt inzetten op een gebiedsgerichte benadering, waarbij we inwoners meer regie willen geven op wat er in hun leefomgeving wordt aangepakt.
De ambities en eisen op het gebied van duurzaamheid vragen om investeringen en aanpassingen in de bestaande voorraad. Verduurzamen van het maatschappelijk vastgoed doen we volgens de door de raad vastgestelde uitgangspunten, benoemd in de opinienota Verduurzamen van het Maatschappelijk Vastgoed.
2. Wat zijn de komende periode de belangrijkste speerpunten?
Sport
Zwembad van de Toekomst
De gemeenteraad heeft zich uitgesproken voor de realisatie van een nieuw zwembad. We zetten de ingeslagen weg voort in samenwerking met het stichtingsbestuur van het Golfbad. In 2021 is er gewerkt aan fiscale en juridische kaders, de configuratie en het concept, de aanbesteding en de exploitatieopzet. In het najaar van 2021 wordt een voorbereidingskrediet aangevraagd.
In 2022 is het helder wat we gaan bouwen en vergunnen we de opdracht aan een marktpartij. Het betekent dat we de definitiefase afronden en de ontwerpfase starten. De bestemmingsplanwijziging voor de gekozen locatie van het Zwembad van de Toekomst bereiden we voor. De onderzoeken die daarvoor nodig zijn, zijn in 2021 afgerond. De omgevingsdialogen starten in 2022. Er is een projectleider gebiedsontwikkeling gestart.
Osse Sportakkoord
Binnen het Osse Sportakkoord zijn we bezig met de uitwerking van de diverse programma’s. We willen zo werken om aan de ambities voor 2025. We hebben in 2021 en 2022 tijdelijke middelen voor de programma’s Buiten spelen is buiten Bewegen en Vitale Sportverenigingen. Nog in 2021 stellen we het beleidskader Vitale Sportverenigingen vast. De COVID-19 crisis heeft aangetoond hoe belangrijk voldoende bewegen is voor mensen. We willen daarom de financiering van deze programma’s doorzetten na 2022. Daarvoor kijken we naar mogelijkheden binnen de begroting van het lokale sportbeleid.
In 2021 is de verbinding gemaakt met het nationale preventieakkoord om zo de bewustwording van de gevolgen van roken, drankgebruik en overgewicht te vergroten. In 2022 loopt de rijksfinanciering van het programma GIDS (Gezond in de Stad) af. Ook hier hebben we de ambitie om dit succesvolle programma met lokale financiering voort te zetten.
Vitale Verenigingen
Het beleidskader Vitale Sportverenigingen ontwikkelen we verder. Tot eind 2022 zijn er in de begroting middelen gereserveerd voor de coördinatie van de uitvoering van dit beleidskader. Het beleidskader is onderdeel van het Osse Sport Akkoord dat tot 2025 doorloopt. Op basis van een evaluatie komen we met vervolgvoorstellen.
Sportaccommodaties
- We gaan een onderzoek uitvoeren naar clustering tennisvereniging VIP en voetbalvereniging Herpinia op sportpark Wilgendaal (Herpen): VIP en Herpinia willen op sportpark Wilgendaal samen met andere maatschappelijke organisaties intensief samenwerken. Hiervoor hebben de clubs het visiedocument ‘Samenwerken aan een vitale vereniging Herpen’ geschreven. We onderzoeken de haalbaarheid van een mogelijke clustering op het sportpark.
- De capaciteitsproblemen bij voetbalvereniging Margriet pakken we aan door de aanleg van een kunstgrasveld op sportpark Amstelhoef.
- Ook zijn we aan de slag met een onderzoek naar toekomstscenario’s voor sporthal Hoge Graaf in Ravenstein.
- We nemen ontwikkelingen op het gebied van bewegingsonderwijs, sport en bewegen zoveel mogelijk mee in de nieuwbouw. Voorbeelden hiervan zijn de gymzalen Ruwaard II, Verdistraat, Grindlaan en Krakenburg en sportzaal Ussenstelt.
- Sporten en bewegen in de openbare ruimte: Mensen willen steeds meer buiten verenigingsstructuren om en onafhankelijk van plaats- en tijd sporten. We zien nieuwe beweegvormen ontstaan, veelal in de openbare ruimte. Soms zijn hiervoor nieuwe faciliteiten nodig, maar er zijn ook mogelijkheden om bestaande voorzieningen breder te gebruiken. Initiatieven van inwoners die zelf een voorziening willen beheren zien we graag van de grond komen en faciliteren we waar mogelijk. We schakelen waar nodig met initiatieven uit "Mijn Buurt Oss".
Ontmoeten in Oss
(Ver)nieuwbouw wijk- of dorpshuizen
Wijk- of dorpshuizen spelen een belangrijke in al onze diverse gemeenschappen. Het is daarom belangrijk dat deze accommodaties goed zijn toegerust om ook goed te kunnen functioneren. We zijn met een aantal gemeenschapshuizen aan de slag om tot verbouw of nieuwbouw te komen. 't Slotje in Herpen, de Hille in Oss Noordwest, de Koppellinck in Geffen, VidiReo in Ravenstein, Ontmoeten in de NOK-gemeenschap en de Bongerd in Macharen. We zetten onverminderd in om samen met al deze gemeenschappen tot een goede uitwerking en realisatie te komen binnen de kaders die de raad ons heeft gegeven.
We gaan ook een haalbaarheidsstudie uitvoeren naar een gezamenlijke accommodatie voor Ontmoeten in Oss Zuid in samenwerking met Cito en scouting Titus Brandsma.
Laagdrempelig Ontmoeten
In 2021 zijn we begonnen met het implementeren van de door de raad vastgestelde visie op laagdrempelig ontmoeten "Thuis in de Buurt". De provinciale ondersteuningsorganisatie 't Heft' heeft een leertraject voor gemeenschapshuizen opgezet om te komen tot een programmering die afgestemd is op de behoeften van de wijk/dorp. Waar ligt nu precies de behoefte van de buurt en hoe krijgen we antwoord op deze vraag? Hoe kunnen we wijkgericht samenwerken? Hier doen vijf à zes Oss wijk- of dorpshuizen aan mee. Ook maken we van hieruit de verbinding met de Wijkfoto/Wijkagenda. Diverse werkgroepen zijn aan de slag om onderwerpen verder uit te werken. De praktijkervaringen van De Haard in de Ruwaard (die vooruitloopt op diverse ontwikkelingen) helpen ons hierbij.
Ook verdiepen we ons in de mogelijkheden van het sturen op maatschappelijk rendement voor de exploitatie van gemeenschapshuizen. Hiervoor organiseren we diverse leersessies.
Cultuur
Warenhuis
Eind 2020 is het rapport van de Kwartiermaker besproken in de raadscommissie. De raadscommissie heeft duidelijk richting gegeven op terreinen als beheer en organisatie, verbinding met het onderwijs en de centrale rol van Bibliotheek Oss (inclusief Stadsarchief Oss). We werken deze richting verder uit naar een duidelijk profiel met bijpassende programmering met Bibliotheek Oss als kartrekker en centrale speler in het Warenhuis.
Theater De Lievekamp / Raadhuislaan
Met het vaststellen van de kaders in de vorm van het positioneringsonderzoek naar theater De Lievekamp heeft de gemeenteraad het mogelijk gemaakt een vervolgstap te zetten in de voorbereiding van renovatie/(ver)nieuwbouw. De gemeenteraad stemde tevens in met een haalbaarheidsonderzoek naar een gebiedsontwikkeling op Raadhuislaan Zuid. We onderzoeken nu samen met de eigenaar van Raadhuislaan 4 en Theater De Lievekamp of een totale gebiedsontwikkeling kansrijk is. Dit biedt kansen op het gebied van wonen, werken en cultuur. We nemen in deze ontwikkeling de huisvesting van Muzelinck (als medebewoner van het pand van theater De Lievekamp) uiteraard mee.
De gemeenteraad besluit over de te zetten vervolgstappen inclusief de financiële consequenties die uit het haalbaarheidsonderzoek komen.
Collectiebeheer
We zijn als gemeente eigenaar van een streekhistorische en kunsthistorische collectie. Als eigenaar hebben we de verantwoordelijkheid om deze collectie goed te beheren en te onderhouden. Alleen op die manier kunnen we deze collectie ook goed ontsluiten voor onze inwoners en publiek van buiten onze gemeente. Dit beheer en onderhoud hebben we uitbesteed (aan Museum Jan Cunen en Stadsarchief Oss). We concluderen dat we het beheer en onderhoud op sommige punten niet goed hebben geactualiseerd. Om onze collectie goed te kunnen ontsluiten en deze goed toegankelijk te houden voor onze inwoners zijn feitelijk extra financiële middelen nodig. We gaan zoeken naar mogelijkheden om dit binnen het programma op te lossen.
Evenementen/verenigingen/subsidies
Ook dit jaar is het een bijzonder jaar, waarbij veel evenementen geen doorgang konden vinden. Het ziet er nu naar uit dat in het najaar weer meer mogelijk is op dit vlak. Veel is al doorgeschoven naar de tweede helft van dit jaar. Daarbij zullen we er goed op moeten letten dat er voldoende spreiding blijft van de evenementen. Daardoor kan het noodzakelijke toezicht ook gewaarborgd blijven en is de eventuele belasting voor de omgeving beter gespreid.